Pamete zgrade

U vremenu u kom živimo sve većem broju uređaja dodaje se odrednica „pametni”. Krenuvši od telefona, stigli smo do zgrada, a u bliskoj budućnosti možemo očekivati i pametne gradove. 
Glavni motiv, kome teže sve najnovije tehnologije, je umreženost, a baš po tom principu funkcionišu „pametne zgrade”.

Pametnim zgradama se nazivaju objekti, u čijoj su izgradnji korišteni materijali i sistemi u cilju manje potrošnje energije i što jednostavnijeg korištenja svih sadržaja. Poslovni objekti, hoteli, bolnice, škole ili objekti za stanovanje — svi imaju potrebu za uštedom i večim komforom.

Po istom principu funkcioniše rasvjeta, unutrašnja i spoljašnja, kao i fasadna, sigurnosni sistem nadzora, kontrola pristupa, kontrola agregata, pumpi i liftova, što je od izrazitog značaja kad su u pitanju poslovne zgrade. Pametna zgrada se prilagođava trenutnoj aktivnosti, raspoloženju navikama i životnom stilu svakog stanara zahvaljujuči upotrebom moderne tehnologije - KNX standarda standarda.

Jednom ugrađena KNX instalacija može bezgranično da se nadograduje opremom svih svjetskih proizvodača sa KNX sertifikatom.


Zgrada posjeduje i meteorološku stanicu koja sama upravlja roletnama, koje spušta u slučaju oluje, podiže u slučaju sunčanog dana, zimi ostvaruje uštede u potrošnji energije. Ova izuzetno energetski efikasna zgrada, sa sopstvenim izvorima energije, podnim, zidnim i stropnim fan coil sistemima za grijanje i hlađenje, korisnicima će dugoročno donositi ozbiljne uštede energije. U pametne zgrade postavljaju se i kamere za nadgledanje objekta izuzetno velikog zuma, kao i mreže senzora koj prate sve, od parking prostora do požarnih alarma.

Kao što, na primjer, naše tijelo reguliše unutrašnju temperaturu, prilagođava se spoljašnim uslovima ili trenutnoj fizičkoj aktivnost, tako „pametna” zgrada automatski može da podešava svoju unutrašnju temperaturu
ili temperaturu svake prostorne cjeline zasebno na osnovu spoljnih faktora ili unutrašnjih aktivnosti, odnosno neaktivnosti, pomoću automatske kontrole sistema grijanja, ventilacije i hladenja.